2010. november 24., szerda

Testápoló készítés kezdőknek

Az előző cikket elolvasva, gondolom sokakban felmerül a gondolat, hogy mitévő legyen, ha el akarja kerülni a kőolajszármazékokat. Szerencsére léteznek kőolaj mentes krémek is, sajnos ezek azonban elég drágák. Van azonban megoldás: készítsük el magunknak a testápolót. Amikor először kerestem erre vonatkozó "recepteket" az interneten, egy kicsit elijesztett a bonyolultnak tűnő összetétel, és elkészítés. Megjegyzem, annyira nem bonyolult az ügy, de úgy érzem, hogy a kezdő vajákosoknak :) jobban meg lehet hozni a kedvét egy nagyon egyszerű recepttel. Szóval irány a konyha, lássuk mi van az éléskamrában! 

Hozzávalók:
-olíva olaj
-kamilla tea, vagy zöld tea
-citrom
-és ami nem biztos, hogy van, de beszerezhető méhészektől, illetve ki is hagyhatjuk: méhviasz, természetes illóolaj

A méhviasz egyfajta emulgeálószerként működik, tehát segít a zsír-és víz részecskék elkeveredésében. Ha kihagyjuk, akkor előfordulhat, hogy nem kapunk teljesen homogén krémet, ám ez nem okoz semmilyen problémát, illetve csak esztétikait maximum.


Készítsünk fél deciliter vízből kamillateát, hagyjuk lefedve kb. fél órát, majd szűrjük le. Ha van méhviaszunk (egy fél tenyérnyi darab), akkor először azt olvasszuk fel egy kis fém edényben a tűzhelyen (ne mikrózzuk!), majd öntsük hozzá az olívaolajat. Ha nincs, akkor melegítsük langyosra az olívaolajat. Közben a teánk is langyos lett, tegyünk bele pár csepp citromot, majd az egészet öntsük hozzá az olajhoz, és egy mixer segítségével azonnal kezdjük el keverni, amíg szép krémes állagú nem lesz, vagy le nem ég a mixerünk motorja. Na nem, annyi ideig nem kell keverni!! És tulajdonképpen készen is vagyunk, pár csepp illóolajat is belekeverhetünk igény szerint, és már csak a mosogatás van hátra, ami a legrosszabb része az egésznek... 

Krémünkben nincs tartósítószer, tehát érdemes hűtőben tárolni. Valamilyen felirattal azért nem árt ellátni, nehogy családunkból valaki megkóstolja, bár ehető, de azért nem biztos, hogy nagyon szeretne minket egy kamillás-olívás kenyér után :))

Nincsenek megjegyzések: