2010. november 19., péntek

Shea vajas kecsketej szappan

A shea vaj egy Közép-afrikában élő fa, a karité fa terméséből készül. A karitéfa (Butyrospermum parkii) 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára hasonlító, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amelyet hidegsajtolás útján nyernek ki belőle. Az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak. A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.
A shea vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A-, E- és F-vitamint tartalmaz. Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni. Ezzel szemben a sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.



A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.
Alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, a ráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti. A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású. További felhasználási lehetőségek közé sorolható az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentése.
Shea vaj használata:

- Önmagában használható bőrápolóként, segítve a bőr tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését. Hátráltatja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását
- Ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb ápolószer
- Gyorsan és tartósan enyhíti a pikkelysömör tüneteit
- Regeneráló, sebgyógyító hatású
- Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású
- Kiváló ajakápoló
- Segít a terhességi csíkok (stria) kialakulásának megelőzésében
- Masszázshoz is alkalmas
- Törékeny körmök, ill. haj ápolására is használható
- 2-es faktorú fényvédő
- Napozás után nyugtatja az irritált bőrt
- Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását
- Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre
- Borotválkozás után nyugtatja és ápolja az irritált bőrt
- Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását
- Kiváló babapopsi kenőcs

A shea vajat mindig tiszta bőrfelületen alkalmazza. A shea vaj hatékonyságát jelentősen megnövelheti, ha bemasszírozza a bőrbe. A használat gyakoriságát bőrének típusa határozza meg. Eleinte gyakrabban - naponta kétszer, később ritkábban - napi egy alkalommal - lesz rá szüksége. Túladagolni nem lehet, mellékhatása nincs.

Nincsenek megjegyzések: