2010. november 19., péntek

A kecsketejről...

Van egy mondás, mely szerint "Ha nem enné meg, akkor a bőrére se kenje!" A bőr testünk legnagyobb "szerve", amely kapcsolatban áll egész szervezetünk működésével, a szervezet külső védőburkát alkotja, részt vesz a légzésben, a kiválasztásban, a hőszabályozásban és az információtovábbításban is. A bőr nem egyszerű fizikális határoló réteg, hanem egy felépítésében és működésében is összetett szerv, amely egyedülálló módon közvetlen kapcsolatban áll a test és a lélek valamennyi funkciójával. Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy egészséges, teljesértékű "táplálékkal" lássuk el bőrünket, közvetve ezáltal egész szervezetünket. A mai kozmetikumok többsége sajnos nem tesz eleget ezeknek a követelményeknek. Díszes csomagolás, finom illat, szép színek. Ám ha alaposabban áttanulmányozzuk az összetevők listáját, rengeteg káros, illetve megkérdőjelezhető anyagra bukkanunk. Ezzel szemben a kecsketej és a növényi olajok csupa olyan összetevőt tartalmaznak, melyek hasznosak bőrünk számára. A kecsketej vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Külön kiemelném a vitaminok közül az A-vitamint, melyből a kecsketej kb. 50%-kal többet tartalmaz, mint a tehéntej. Megtalálható benne a Q10 koenzim, és több mint 70 telítetlen zsírsav. Alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius fokon behatol a bőr mélyebb rétegeibe. Elektrolit tartalma gyulladáscsökkentő, ezért külsőleg használva alkalmas a bőrallergia, ekcéma és kiütések enyhítésére. Nemcsak magas az ásványi anyag tartalma, de megegyezik a bőr védőrétegében találhatóakkal, így a belőle készült szappanok mindennapos használat alatt sem szárítják a bőrt. Lúgos kémhatású, így visszaállítja a bőr normál PH- értékét.

Nincsenek megjegyzések: