2010. november 10., szerda

Levendulás kecsketej szappan

A levendula az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Gyógyító hatására már a XIII.században felfigyeltek, ugyanis észrevették, hogy a pestis járvány idején azoknak a szervezete ellenállóbb volt a vírussal szemben, akiknek a kesztyűje levendula olajjal volt átitatva. Akkoriban terjedt el a levendula parfümök használata. A levendulának erős fertőtlenítő hatása van, felveszi a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, illetve bőrgombákkal szemben, és segíti a sebgyógyulást. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, serkenti a bőr anyagcsere folyamatait. 


A levendulás kecsketej szappan volt a szappanok között az első a sorban, amit elkészítettem. A természetes illóolajok jellemzője, hogy általában nincs olyan markáns illatuk, mint mesterséges "társaiknak",ebben a sorban a levendula kivételt jelent, a levendulás szappan fürdés közben finom illatfelhővel kényeztet.


A szappanban felhasznált levendula virágok finom bőrradírként "működnek". Az elszappanosított növényi olajokon (pálmaolaj, kókusz olaj, napraforgó olaj, ricinus olaj, olíva olaj)kívül friss magyar kecsketejet,mézet, E-vitamint, levendula illóolajat és levendula virágokat tartalmaz a szappan.


A levendula egyéb felhasználási lehetőségei is nagyon szélesek. 


Levendula tea: a levendulavirágból készült tea mézzel édesítve gyógymódot jelenthet álmatlanság, ingerlékenység és fejfájás esetén, a levendula nyugtatólag hat úgy az idegrendszerre, mint a légutakra. 


Levendulás fürdőzsák: levendula virágzatra néhány csepp levendula illóolajat cseppentünk, és jól záródó muszlin zsákocskába helyezzük. A fürdőkádban forró vizet engedünk rá, majd a fürdés végén a zsákot kiszárítva eltávolítjuk a növényi részeket, és a következő fürdéshez készülődve nagy örömmel újratöltjük a zsákocskát.... :)


Levendulás krém: amíg nem szabadultunk meg a fürdőszobánkban fellelhető káros anyagokat tartalmazó krémektől, addig becsempészhetjük a természetet "hagyományos" krémeinkbe úgy, hogy pár csepp levendulaolajat belekeverünk a krémbe. De készíthetünk testápoló olajat is oly módon, hogy a levendula olajat valamilyen bázisolajba (ez lehet jojoba olaj, mandula olaj, olíva olaj)  keverjük, majd a még vizes testen eloszlatjuk az olajat, és csak utána törülközünk meg. A törülköző bánja, a bőrünk nem.

Nincsenek megjegyzések: