2011. február 24., csütörtök

Találós kérdés

Viszonylag olcsó, lakásban is termeszthető, kevés is elég belőle. Mi az?
Elárulom... hát a csíra! A csíráztatás nem túl bonyolult dolog, kezdő kertészek is nyugodtan belevághatnak! :) Tegnap vásároltam egy zacskó retek csírát (vigyázzunk, sose ültetésre szolgáló magokat vegyünk, mert azok vegyileg kezeltek lehetnek) , már ázott is 8 órát, úgyhogy mindjárt a házilag elkészített csíráztató berendezésre kerül (hahh, berendezés, két új balkonláda tálca egymásra helyezve, és a felsőn milliónyi kis lyukat fúrtunk, 8-10 nap alatt készen is volt.... na jó, kell hozzá azért egy fél óra legalább!) Szóval a csíráztatás nagyon klassz dolog, csak javasolni tudom mindenkinek! A csírák nagy mennyiségben tartalmaznak különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, növényi fehérjéket, enzimeket. Felhasználásuk nagyon sokrétű, szinte minden ételhez használhatóak, bár ha jobban belegondolok a csokitorta  talán mégis megvan nélkülük... Személy szerint szendvicseken tudom a legjobban elképzelni őket, a legtöbb problémát az okozza, hogy nehéz a mértékletesség, hiszen nagyon finomak, vidáman elropogtatnék belőlük akár egy tálcányit is, de ez nem ajánlatos, mivel mini tápanyagbombákról beszélünk! Sajnos naponta 2-3 evőkanálnyi mennyiség a normális!
Sokféle csíráztatni való magot vásárolhatunk, de most szemezgessük ki azokat, amelyek a bőrre is kimondottan jótékony hatással vannak.
Lucerna
A lucerna tápérték szempontjából a legelső a csírák tekintetében, az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta, ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne. Növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. A lucerna csíra L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. 
Repce
Nagyon magas az omega-3 és az omega-6 olajtartalma, melyek a csírákban kiegyensúlyozzák egymás hatását. Közvetlenül hat a szív munkájára, visszaadja az érfalak rugalmasságát. Megakadályozza a szívkoszorúerek elmeszesedését. Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Magas a K-, E és D-vitamin tartalma. Nagy segítségre van a bőrnek, mert a szervezetünkben lévő kollagén termelődését segíti elő. Ennek következtében változik a bőr rugalmassága, lassúbb az öregedési folyamat. Egyensúlyban tarja a bőr vízháztartását is! Emeli a vörösvértest számot. Csökkenti a magas koleszterinszintet.
Retek
A természetes antibiotikumok közé tartozik, hatékony vértisztító hatású. Sok folyadékot kell inni hozzá. Nagyon erős a hatása. Retekből nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Általában. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Azok az emberek, akiknek epekövük van, ne fogyasszanak sokat belőle. Az apró epeköveket el tudja hajtani, de ha az epehólyagban nagy kő van és megmozdul, az elzárhatja az epevezetéket. Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt, egyéb hatóanyagai a pattanásos bőrt is szépen tisztítják. 

Nincsenek megjegyzések: