2011. február 21., hétfő

Kecsketejes radír

Mármint bőrradír persze. Vissza kell térnem a bőrszárazság kérdéséhez. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy szárít-e a szappan. Ha valakinek érzékeny, száraz a bőre, kipróbálhatja, hogy ha csak tiszta vízzel mossa meg a kezét, akkor a víz is szárít valamennyire. A tisztálkodószerek ezt tovább fokozhatják, azonban nem mindegy, hogy mennyire, és milyen áron. 
"A szappan szárít a tusfürdő nem" - Ez arcátlan hazugság. Több száz évig szappannal tisztálkodott az emberiség, mégsem száradtunk el! Milyen érdekes, hogy a kozmetikai problémák nagy része azóta van, amióta tusfürdőt használunk (1970-es évektől).
A tusfürdők nagy része egy grammnyi természetes összetevőt sem tartalmaz, csak szintetikumokat, míg a hagyományos főzött szappanok növényi vagy állati zsiradékból állnak. Sőt, szinte minden tusfürdő fő "hatóanyaga" a víz után a Sodium Lauril (vagy Laureth) Sulfate, ami egy radikális zsíroldó és habképző tenzid, amely amellett, hogy mérgező és nyálkahártya károsító, súlyosan rongálja a bőr szerkezetét is (Mosogató szereink is ebből vannak!). Oly mértékben szárít, hogy tusolás után szinte minden bőr könyörög egy kis testápolóért." (ketesaruk.hu)
Persze a helyes táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is fontos bőrünk egészsége szempontjából.
Készítettem egy nem túl bizalomgerjesztő külsejű :) ellenben annál hasznosabb egyveleget, ami segíthet száraz bőrűeknek, és amivel egy füst alatt letudhatjuk a tisztálkodást, bőrradírozást, krémezést, és még kecskés is!
 Hozzávalók:
-szappan
-barna cukor
-növényi olaj
Fogjunk egy kecsketejes szappant, és kis lyukú reszelőn az ujjunkra vigyázva reszeljünk le belőle valamennyit. Azért írok kecsketejeset mert egyrészt elfogult vagyok :) másrészt nem minden szappan jó szappan, nem árt, ha végignézzük az összetevők listáját a szappanokon is, mindenesetre a kőolajos helyett inkább valamilyen növényi szappant célszerű választani. A lereszelt szappanhoz keverjünk kb. ugyanannyi barna cukrot, valamint öntsünk hozzá növényi olajakat, olíva olajat, esetleg búzacsíra olajat, de ha van shea vajunk otthon, felolvasztva azt is keverhetünk hozzá. sőt, az összetevők listája tovább bővíthető jó minőségű kakaóporral, vagy e-vitaminnal, illetve illóolajokkal is! Nagyon kellemes ezzel a kis egyveleggel fürödni, persze ezzel is vigyázni kell, mint bármilyen olajos fürdéssel, hogy nehogy elcsússzunk! Szóval hogy a kecske is jóllakjon és a végtagjaink is épek maradjanak!


Nincsenek megjegyzések: