2011. február 11., péntek

Mérgek a bőrön át

Találtam egy olyan cikket a kozmetikumok káros anyagairól, ami szerintem nagyon egyértelműen fogalmaz:

"Mérgek a bőrön át II.

A hetvenes-nyolcvanas évek óta hódít a tusfürdők divatja. Fogyasztók tömegei vásárolják ezeket a csodaszereket, abban a hitben, hogy bőrüket így megóvhatják a szappan szárító hatásától. Sőt, manapság funkciójuk is igen eltolódott: már nem csupán tisztálkodásra alkalmasak, hanem „aromaterápiás”, „antibakteriális”, „bőrmegújító” stb. tulajdonságokkal is fel lettek vértezve. Nem csoda hát, hogy a fogyasztók többsége beveszi a hangzatos szlogent és megvásárolja a terméket, mit sem tudva a flakonban rejlő vegyi anyagok egészségkárosító hatásairól.

Mitől szárad ki a bőröm?

A szintetikus tusfürdők többségében a Sodium Laureth Sulfate nevű vegyszert alkalmazzák mosóaktív anyagként. Ez az agresszív tenzid– mivel hatására a bőrben lévő vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak – erős bőrkiszáradást okoz (ezt a gyártók különböző zsírosító anyagokkal próbálják ellensúlyozni), rendszeres használata pedig nyálkahártya irritáló lehet. Ráadásul egyéb, a samponokban és a tisztítószerekben található vegyi anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrátok és dioxinok keletkezéséhez járulhat hozzá. Érdemes ezért olyan természetes alapanyagokból készített tusfürdőt használni, amely gyengébb, növényi eredetű tenzideket (Pl. Sodium Coco-Sulfate) tartalmaz. Jó alternatíva lehet még a szappan használata, hiszen eltávolítja a különféle szennyeződéseket, a zsírt, valamint az elhalt hámsejteket, puhítja a bőrt, és segíti annak természetes működését. Sokkal kevésbé szárító hatású, mint a szintetikus tusfürdők, ráadásul megelőzi a szaruréteg megvastagodását, ami a szőrtüszőgyulladás egyik leggyakoribb oka.

Mérgek a flakonban!

Bár a mosóaktív anyag a tusfürdő egyetlen olyan összetevője, amely a termék fő funkciója (tisztítás) miatt kerül bele, még számos egyéb, a készítmény tulajdonságait „javító” vegyszer található a flakonban. A romlás elkerülése miatt különféle tartósítószerekés UV-szűrők, az „élvezeti érték” fokozása végettillatanyagok és színezékek, „ bőrápolás” céljából pedig zsírosítók és PH szabályozók, valamint egyéb technológiai anyagok rejlenek a szintetikus termékekben. Sajnos több vegyszerrel kapcsolatbansúlyos egészségügyi kockázatok merülhetnek föl, ezért – amennyiben mindenképpen szintetikus tusfürdő használata mellett döntünk – próbáljunk olyat választani, amely legalább a legveszélyesebb komponensektől mentes. Persze a legjobb megoldás, ha egyszerű, növényi bio szappant vagy öko tusfürdőt választunk."

Nincsenek megjegyzések: