2011. május 27., péntek

Türelem rózsaolajat terem...?

Hát nem.... Legalábbis nagyon keveset terem. Egy tálra tüllanyagot feszítettem, rászórtam egy nagy maréknyi illatos rózsaszirmot, és rátettem egy forrásban lévő vízzel teli tálat, amit időnként kicseréltem. Fél órát bírtam várni és akkor nagy érdeklődéssel szinte letéptem az anyagot a tálról, hogy lássam a végeredményt....
Két csepp, de közelebb vagyok a valósághoz, ha azt mondom, másfél csepp olaj volt a tálban... Kérdezte is a párom, hogy keressünk-e neki valami tárolóedényt... Nem figyeltem az élcelődésére, hanem elvágtattam a fürdőszobába és az arcomra kentem az olajat. Nézegettem egy darabig, hátha csodálatos változások történnek, és újra húszéves leszek, de nem. Még csak rózsaillatú sem lettem, ellentétben a lakással. Szóval erre nagyon jó volt ez a felfedezés: levegőillatosítónak jobbat sem lehet kívánni, finom rózsaillat mindenhol -kivéve rajtam-, sehol egy szintetikus anyag! A következő terv a rózsaecet készítése! 

2011. május 16., hétfő

Hajmosás szappannal

Nehéz lemondani a megszokott dolgokról, a látszólagos kényelemről. A hagyományos, natúr dolgok használata néha problémásnak tűnhet, de talán megéri a "fáradtságot". Sokan idegenkednek attól, hogy szappant használjanak hajmosáshoz. Eleinte én is így voltam ezzel, sosem volt időm arra, hogy teszteljem a szappanos hajmosást, mert mi történik akkor, ha nem lesz megfelelő az eredmény, és nincs időm újra megmosni a hajam.... Ez az aggodalmaskodás azonban pár hónapja már a múlté. Már egyáltalán nem használok sampont, és a hajam mégis sokkal egészségesebbnek tűnik számomra, mint korábban volt. Egy titka van csak ennek a hajmosásnak, a mosás után szükséges egy ecetes öblítést végezni, mert enélkül mészsók rakódhatnak le a fejbőrre.  Az öblítést úgy kell végezni, hogy kb. fél deciliter almaecethez fél liter langyos vizet adunk. Ha még fényesebb hajkoronára vágyunk, akkor egy kiskanálnyi mézet is keverhetünk az ecetes vízbe, és ezzel a keverékkel leöblítjük a hajunkat. Ezt nem szükséges már vízzel újra leöblíteni, az almaecet szörnyűséges "illata" pedig szerencsére hamar elszáll. 
Még lehet fokozni a hatást, ha az ecetet nem sima vízbe, hanem gyógynövényes teába öntjük, ez lehet például rozmaring, zsálya, kamilla, csalán.

2011. május 4., szerda

"Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak." Wass Albert